Wijkbedrijf Veendam

De wijk Veendam Noord-West heeft een negatieve SES-WOA score. De SES-WOA score is een numerieke indicator voor sociaal-economische status op basis van welvaart, opleidingsniveau en arbeidsverleden van de huishoudens. Er is veel sociale problematiek zoals geen binding en verantwoordelijk door hoge doorstroom, cumulatie van sociale problemen, slechte fysieke gezondheid en geldproblemen.

Om bovenstaande sociale problemen en de leefbaarheid in de wijk Veendam Noord West te verbeteren is een gebiedsgerichte aanpak (Noordwest op z’n best) opgestart. In deze aanpak werken Gemeente Veendam, Acantus, De Basis, de commissie huurzaken en het RWLP samen aan de hand van 4 programmalijnen.

  1. sociale woningvoorraad
  2. particuliere woningvoorraad
  3. sociaal
  4. openbare ruimte en infrastructuur

De partijen werken samen aan een overkoepelende opgave: het versterken van het wijkgevoel. Hiervoor zijn plannen in uitvoering omtrent een buurthuiskamer, vermindering van overlast, het netter maken van de wijk en verbetering van samenwerking.

Om deze opgave te realiseren en versnellen is het idee bedacht om een wijkbedrijf op te starten. Een wijkbedrijf is tegelijkertijd een goed instrument om te werken aan toekomstkansen voor mensen op het gebied van werk. In de wijk zijn relatief veel mensen die geen werk hebben of niet actief (vrijwillige) werkzaamheden in en voor de wijk uitvoeren.

Vanaf september 2023 ben ik actief als projectleider/aanjager van het Wijkbedrijf in Veendam. Anders dan in Musselkanaal moet ik hier helemaal vanaf het begin starten. Er is geen georganiseerd kader zoals bijvoorbeeld een wijkbelangen. Om een wijkbedrijf te starten ben ik op zoek naar mensen, een locatie, klussen in de wijk maar vooral samenwerking en verbinding. Een hele uitdagende klus.