Podcast #4 Waardevolle streken Musselkanaal

Waarom is het lintdorp Musselkanaal een waardevolle streek? Hier kom ik achter tijdens mijn fietstocht in Musselkanaal. Samen met voormalig voorzitter van stichting Dorpsbelangen Musselkanaal Ben Schomaker fiets ik langs de waardevolle plekken en onderweg spreken we met mensen die het verschil maken.

Ben ik starten onze rit in de zogenaamde collectieve ruimte. Deze ruimte is beschikbaar gekomen omdat er woningen zijn gesloopt in de florawijk midden in Musselkanaal. Ben vertelt over hoe bewoners hier vanuit eigen ideeën zelf een aantal prachtige initiatieven hebben opgestart. We treffen bij de honden uitrenplek een enthousiaste gebruiker.

We vervolgens onze route richting het kernwinkelgebied in het centrum. Hier hebben afgesproken met Dirk Kloen. Hij is voorzitter van ondernemersvereniging Musselkanaal en hij vertelt over de successen die ze met de gebiedsontwikkeling Levendig Musselkanaal hebben behaald. Ook laat Ben mij de prachtige klanken van het unieke carillon op het plein horen.

Dan op de fiets naar de Anjerstraat waar een aantal tijdelijke units zijn neergezet. We treffen hier Janneke en zij vertelt ons over het dorpsgilde. Dit dorpsgilde is ontstaan tijdens de gebiedsontwikkeling en doet allerlei dorpsklussen in opdracht van bewoners, gemeente en andere organisaties. Waardevolle werk met waardevolle mensen.

We fietsen vervolgens naar het Spoordok. Hier vertelt Ben over deze unieke plek, gelegen op een schiereiland. Een plek met een rijke historie.  Het spoordok is al enkele jaren een prachtige camperplaats aan een passantenhaven waar ook boten kunnen aanmeren en verblijven.

Ons fietstocht wordt vervolgd en we koersen naar het zwembad van Musselkanaal. In het zonnetje praten we met Eltje Toutenhoofd over de unieke constructie die ze als bestuur van het zwembad met de gemeente zijn aangegaan. Ze gaan vanaf heden namelijk het zwembad zelf als dorpsbedrijf bestieren. Er zijn volop plannen voor renovatie en verduurzaming. Een duik nemen was verleidelijk maar toch maar niet gedaan.

We beëindigen onze route bij het beeld van de ‘held van Musselkanaal’. Bruintje beer is de typerende Mascotte van Musselkanaal.

Ik wil de ‘Musselknoalsters’ bedanken voor hun bijdrages en gastvrijheid. Ook Musselkanaal is als toch redelijk groot dorp met een waardevolle streek te noemen. De laatste jaren is er hard gewerkt en dit heeft geresulteerd in een ‘Levendig Musselkanaal’ met mooi vormen van buurtondernemerschap zoals bij het zwembad en  nu ook met het dorpsbedrijf met het dorpsgilde. Musselkanaal pakt echt aan.

De volgende Waardevolle Streken komt weer vanuit een dorp in Drenthe. Aanmelden kan nog. Veel luisterplezier gewenst.

Ook een waardevolle streek? Neem contact met me via moi@antonbardie.nl

Klik hier voor de podcast #4 Waardevolle Streken Musselkanaal