Podcast #3 waardevolle streken De Wijk

Waarom is het forensendorp De Wijk in Zuid-Drenthe een waardevolle streek? Hier kom ik achter tijdens mijn rondwandeling in De Wijk die ik maak samen met meerdere inwoners van De Wijk, ook wel ‘wiekers’ genoemd. Het zijn Jan, Koop, Janet en Ina.

Bij de start van onze voettocht spreken we met Niek en Ilona. Ze zijn eigenaar van de plaatselijke supermarkt en voelen zich zeer betrokken bij het dorp. Ilona haar hart ligt bij de muziek en is muziekdocent bij de plaatselijk muziekvereniging Apollo.

We vervolgens onze route richting de ‘Wieker Meule’. Deze molen is gebouwd in 1764 en is in 1829 naar De Wijk verhuisd. Molenaar Erwin de Jonge vertelt ons het verhaal van dit pronkstuk in het centrum. Ina neemt ons mee naar de ruimte van de historische vereniging in diezelfde molen. Hier ontmoeten we Altinus en Jenny, ook wel de Wieker Almanakken’ genoemd. Ze vertellen ons over de rijke historie van De Wijk en ik rol in de verbazing van hun ledenaantal.

Eenmaal weer buiten worden we getrakteerd op een concert van midwinterhoorngroep de Rieste Blaozers en treffen we spontaan Joyce, een jongere geboren en getogen inwoner van De Wijk. We maken even een praatje over het verenigingsleven en haar werk in het zwembad.

Na een aantal authentieke gebouwen met hun verhalen belanden we op de weekmarkt. Ik praat hier met de groente-en kaasboer en proef hier uiteraard één van de beste stukjes kaas. We besluiten onze middag in het dorpshuis. Hier vertellen Jan en Janet over de toekomstplannen van het dorpshuis dat ze als dorp hebben overgenomen van de gemeente. Ze hebben hiervoor onder begeleiding van mij in opdracht van de BOKD een impactplan geschreven. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de purpose case van Matthijs Bobeldijk (https://newbusinesslab.com/purpose-case/)

Ik wil de ‘Wiekers’ bedanken voor hun gastvrijheid en bijdrage. De Wijk is met recht een waardevolle streek te noemen. De volgende Waardevolle Streken komt vanuit het levendige lintdorp Musselkanaal. Veel luisterplezier gewenst.

Ook een waardevolle streek? Neem contact met me via moi@antonbardie.nl

Klik hier voor de podcast #3 Waardevolle Streken De Wijk