Podcast #2 waardevolle streken Zoutkamp

Waarom is het authentieke vissersdorp Zoutkamp boven in Groningen een waardevolle streek? Hier kom ik achter tijdens mijn rondwandeling in Zoutkamp die ik maak samen met dorpsbewoner Daan. Zoutkamp ademt historie. En gelukkig zijn er een hoop historische elementen bewaard gebleven. Om dit te beleven bezoeken we het visserijmuseum waar we een bezeten rondleiding krijgen van Jan.

Maar naast historie sprankelt Zoutkamp ook steeds meer als toeristisch kerndorp. De dijk, het museum, een aantal atelier en natuurlijk de haven zijn zeer de moeite waard om te komen bekijken.

En het dorp kenschets zich door een hechte gemeenschapszin. De meeste mensen die wij tijdens onze rondwandeling spreken, zijn geboren en getogen Zoutkampers. We buurten bij de bakkerswinkel waar we een zonnepittenbrood meekrijgen. Vervolgens gaan we op bezoek bij Onno die een onderneming heeft in garnalen maar bij wie ook z’n hart in Zoutkamp ligt.. Hij laat ons de prachtige sluiswachterswoning op de dijk zien wat de naam ‘De Batterij’ draagt. Als je Zoutkamp binnenkomt niet te missen en herkenbaar door de kanonnen in de voortuin.

We ontdekken de waarde van het opstellen van een dorpsvisie waar Vereniging Dorpsbelangen Zoutkamp de afgelopen periode druk mee is geweest. Een visie die mede tot stand gekomen door samenwerking met studenten van de RUG en Hanzehogeschool en waarvan ik het proces heb mogen begeleiden in samenspraak met Vereniging Groninger Dorpen.

Op het einde van onze wandeling bezoeken we de voormalig drogerij en zien we de dames van voetbalvereniging Zeester in actie. Ook praten we nog over het initiatief van sportdorp Zoutkamp. Vanzelfsprekend eten we als beloning een supervers visje in de haven.

Ik wil de inwoners (en met name Daan) bedanken voor hun gastvrijheid en bijdrage. Erg mooi om Zoutkamp te mogen bezoeken en bevragen met ook nog eens prachtig weer. De volgende Waardevolle Streken komt vanuit het forensendorp De Wijk. Veel luisterplezier gewenst.

Ook een waardevolle streek? Neem contact met me via moi@antonbardie.nl

Klik hier voor de podcast #2 Waardevolle Streken Zoutkamp