foto Harm Woldhek

Op de markt – column

Deze column schreef ik in maart 2021 voor onze dorpskrant De Boerhoorn in Schoonloo.

Mag het ietsje meer zijn?” “Omdat jij het bent” antwoord ik naar de kippenboer op de vrijdagmarkt van Westerbork. 420 gram kippendij in plaats van de bestelde 4 ons wordt keurig voor mij ingepakt. Bij het afrekenen wordt mij corona proof een dikke plak grillworst aangereikt. “Je moet er nog van groeien!”. Ik laat me dat heerlijke stukje warme worst lekker smaken en volgende week bestel ik ook weer grillworst.

Het fenomeen de markt. Ik heb er iets mee. Niet alleen de warenmarkt maar ook voor een rommelmarkt of goede braderie kun je me wakker maken. Als kind ging ik met pap en Roelf vaak naar de rommelmarkt. Tassen vol met boeken werden vakkundig maar rechtvaardig afgetroggeld van kleine kinderen. Jarenlang zijn we elk jaar naar de vrijmarkt in Hilversum geweest. Daar waar onze plaatselijk olijke tingieter ook op de markt stond. Mooie herinneringen heb ik hier aan.

Ik loop door naar de notenboer. Ze zien me aankomen en de 3 ons supermix zonder zout wordt al ingeschept. “Ook chili peppers erbij?” “Nee, zeg ik, doe dit keer maar aioli olijven, keer wat anders”. Dit vind ik zo mooi aan de markt. Het persoonlijke, ze kennen je.

Het zit blijkbaar in de familie. Mijn moeder gaat ook steevast al tientallen jaren op dinsdagmorgen naar de markt in Borger. Zij zal herkennen wat ik bedoel. Toen mam door corona een poos niet naar de markt ging, werd er regelmatig door de marktkooplui via anderen geïnformeerd hoe het met mam was. Mooi toch?

Op naar Harry van de worst met wie ik regelmatig visserslatijn uitwissel.  “6 voor 11?” vraagt hij. Ik zeg: “Ik vindt het wel eens tijd voor 6 voor 10”. “Prima” zegt hij “doen we de volgende 6 voor 12”. Gaat ook weer door.

Als wij op vakantie gaan dan zoeken wij geheid een marktje op. Gezellig even struunen en op terras naar mensen kijken. Heerlijk. Zelf op de markt staan is ook zo leuk. Beetje handelen, praatje maken en ook vooral dat mensen kijken. Wat zijn er toch veel soorten en maten!

Ik rond mijn rondje Borkermarkt af met vers fruit van Willy, een stukje voorgeproefd oud van Koekoek en bosje tulpen van Theo. Ik ben ruim een half uur van leuke praatjes, flauwe grappen en lekkere aankopen verder. Want wat is de markt toch fijn. Ik vind het ook echt mooi om te zien dat er weer steeds meer lokaal wordt aangeboden. Melk uit de Groller tap, eieren uit de automaat in Borger, Roomkaatje bij Agnes en vlees van de Tweelingen zijn nog maar een paar voorbeelden van het groeiende aanbod. Eerlijke producten en de maker krijgt de juiste prijs.  Van mij mag het ietsje meer zijn.

Foto: Harm Woldhek